Δισκοπλαστική με Discogel.

H Δισκοπλαστική αποτελεί την πλέον σύγχρονη και αναίμακτη μέθοδο αντιμετώπισης της δισκοπάθειας, είτε της Αυχενικής, είτε τη Οσφυϊκής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική. 
Η μέθοδος αφορά την διαδερμική έγχυση ειδικού ζελατινούχου υλικού (αποτελούμενου από αιθυλική αλκοόλη, κυτταρίνη και ακτινοσκιερή ουσία: Discogel) εντός του μεσοσπονδυλίου δίσκου που έχει υποστεί εκφύλιση. Ο ασθενής,  δε χρειάζεται να λάβει γενική αναισθησία ενώ η επέμβαση δεν είναι καθόλου αιματηρή. Στα σημεία εισόδου των ειδικών λεπτών βελόνων που χρησιμοποιούνται γίνεται τοπική αναισθησία μ’ αποτέλεσμα η διαδικασία να είναι εντελώς ανώδυνη. Η ενδοδισκική θεραπεία με Discogel προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο. 
Το Discogel είναι μια φαρμακευτική ουσία η οποία αποτελείται από ζελατινοποιημένη αιθανόλη, αναμιγμένη με σκιαγραφική ουσία. Το φάρμακο χορηγείται εντός του πάσχοντος μεσοσπονδύλιου δίσκου, δια μέσω λεπτής βελόνας η οποία κατευθύνεται στον πυρήνα (κέντρο) του δίσκου, διαδερμικά, χωρίς τομή, υπο τοπική αναισθησία και ακτινοσκοπική καθοδήγηση.
Η ουσία εγχέεται εντός του κατεστραμμένου δίσκου υπό ακτινοσκοπική παρακολούθηση, μέσω ειδικών μηχανημάτων, ούτως ώστε ο χειρουργός να διατηρεί καθ’ όλη τη διάρκεια τον έλεγχο. Το υλικό δρά ωσμωτικά συρρικνώνοντας τον πυρήνα του δίσκου και μαζεύοντας τα κομμάτια του που έχουν προκαλέσει κήλη. Κατ’ αυτό τον τρόπο ο δίσκος επανέρχεται στην αρχική του μορφή και η πίεση πάνω στα νεύρα ή το Νωτιαίο Μυελό εξαφανίζεται μ’ αποτέλεσμα να εξαφανίζεται και η αντίστοιχη συμπτωματολογία (πόνοι, μουδιάσματα και βάρος στη μέση και στα πόδια που μπορεί να επεκτείνονται μέχρι και στα δάκτυλα). 
Η φαρμακευτική ουσία που εγχύεται στο κέντρο του δίσκου, ασκεί ωσμωτική δράση, απορροφώντας σταδιακά το υγρό υλικό της κήλης από την περιφέρεια προς το κέντρο του πυρήνα και ανασυνθέτει με αυτόν τον τρόπο έναν καινούριο πυρήνα δίσκου, αποσυμπιέζοντας ταυτόχρονα την κήλη και επομένως την πίεση που αυτή ασκεί. Επιπρόσθετα το Discogel σφραγίζει την όποια ρωγμή του περιβλήματος του δίσκου (ινώδης δακτύλιος ) έχει συμβεί λόγω της εκφύλισης αυτού, εμποδίζοντας την έξοδο φλεγμονωδών ουσιών προς τις νευρικές ρίζες. Λόγω αυτής ακριβώς της δράσης του Discogel, ο σωστός ιατρικός όρος για την μέθοδο αυτή είναι "Πυρηνόλυση" καθώς επί της ουσίας "λύει" τον πηκτοειδή πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου.
Όταν η τεχνική εφαρμόζεται με τις σωστές ενδείξεις τα ποσοστά επιτυχίας είναι πάνω από 75%.  Το πολύ σοβαρό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι είναι ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, η οποία εφαρμόζεται υπό τοπική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα της επέμβασης.
Η όλη διαδικασία διαρκεί, κατά μέσο όρο, 20 λεπτά, τα δε αποτελέσματα εμφανίζονται από το πρώτο ημίωρο και ολοκληρώνονται σε διάρκεια 3-5 εβδομάδων. Ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο περπατώντας και επιστρέφει άμεσα στην οικία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες. 
Μέθοδοι συνδυασμού της Πυρηνόλυσης με αυτομεταμόσχευση Βλαστικών Μεσεγχυματικών Κυττάρων (stem cells) βρίσκονται ήδη σε ερευνητικό στάδιο, με πολλές υποσχέσεις για την πλήρη αναγέννηση των κατεστραμμένων μεσοσπονδύλιων δίσκων.