Νευρίνωμα τριδύμου νεύρου.

Νευρίνωμα Τριδύμου νεύρου με κύριο σύμπτωμα την Νευραλγία σε ασθενή 65 ετών, αφαιρεθέν ολικώς μέσω οπισθοσιγμοειδικής προσπέλασης.
Γενικά τα νευρινώματα ή σβαννώματα του Τρίδυμου (πέμπτο κρανιακό νεύρο ή V εγκεφαλική συζυγία) αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 0,2% όλων των  ενδοκρανιακών όγκων. Αν και τα νευρινώματα είναι συχνοί ενδοκράνιοι όγκοι (αποτελούν περίπου το 8% όλων των ενδοκρανιακών όγκων), η συντριπτική τους πλειοψηφία, περίπου το 90%, αφορούν  ακουστικά νευρινώματα. 
Όπως και όλα τα νευρινώματα έχουν μια σύνδεση με  την νευροϊνωμάτωση τύπου 2, αλλά γενικά εμφανίζονται τυχαία, σπάνια και σποραδικά. Αφορούν συχνότερα τις μέσες ηλικίες και συνηθέστερα τις γυναίκες. 
Συνήθως, η κλινική τους παρουσίαση σχετίζεται με δυσλειτουργία του τρίδυμου νεύρου και κυρίως με νευραλγία. Αν αποκτήσουν μεγάλο μέγεθος, τότε μπορεί να δώσουν συμπτώματα λόγω πίεσης γειτονικών ανατομικών σχηματισμών ή και ακόμη λόγω αυξημένης ενδοκράνιας πίεσης. Λόγω της εντόπισής τους στο σπήλαιο του Meckel, η διαφοροδιάγνωσή τους περιλαμβάνει το μηνιγγίωμα, την επιδερμοειδή κύστη, το λίπωμα, τις μεταστάσεις, τους όγκους της γεφυροπαρεγκεφαλιδικής γωνίας, τους όγκους της υπόφυσης και τους όγκους του σηραγγώδους κόλπου. Η αντιμετώπισή τους είναι χειρουργική με κύριες προσπελάσεις την οπισθοσιγμοειδική και την υποκροταφική.