Απόστημα εγκεφάλου ως επιπλοκή παραμελημένης παραρρινοκολπίτιδας.

Ο όρος «Pott’s Puffy Tumour» δεν υποδηλώνει ογκολογική νόσο αλλά μια φλεγμονώδη διόγκωση στην μετωπιαία περιοχή λόγω οστεομυελίτιδας του μετωπιαίου οστού και σχηματισμού υποπεριοστικού αποστήματος. Είναι σπάνια επιπλοκή της μετωπιαίας κολπίτιδας.  Μπορεί να επεκταθεί προς τον εγκέφαλο ή τον οφθαλμικό κόγχο. Παρόλο που μπορεί να επηρεάσει ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας, έχει μια υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στην εφηβεία. Από την εποχή της έλευσης των αντιβιοτικών, σήμερα σπάνια παρατηρείται. 
Η μόλυνση διαβρώνει το τοίχωμα του κόλπου, σχηματίζοντας υποπεριοστικό απόστημα, και μπορεί να επεκταθεί ενδοκρανιακά οδηγώντας σε επισκληρίδιο απόστημα, υποσκληρίδιο εμπύημα, μηνιγγίτιδα, και εγκεφαλικό απόστημα. Η θρόμβωση των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου είναι μια άλλη πιθανή επιπλοκή. Οι έφηβοι άρρενες βρίσκονται ιδιαιτέρως σε κίνδυνο ενδοκρανιακών επιπλοκών.
Τα βακτήρια που προκαλούν «Pott’s Puffy Tumour» αντικατοπτρίζουν συνήθως το είδος των βακτηριακών ειδών που είναι υπεύθυνα για την εξωνοσοκομειακή χρόνια μετωπιαία κολπίτιδα. Οι πιο κοινοί μολυσματικοί παράγοντες που εμπλέκονται είναι:
Streptococcus sp
Haemophilus influenzae
Staphylococcus sp
Klebsiella
Η θεραπεία είναι συνήθως χειρουργική με παροχέτευση του αποστήματος και ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών (για 6 έως 8 εβδομάδες).